Dolemite är hans namn

 
And fucking up mothafuckas is his game!
 
Netflix är inne i ett sjuhelvetes år. De två filmer jag sett mest fram emot att se i år är båda Netflix-produktioner. Först ut var den femte filmen i Shaft-franchisen, som hade premiär i juni (recension kommer!) och härnäst kommer Dolemite Is My Name, en film om Rudy Ray Moore och storyn bakom skapandet av en av blaxploitation-genrens mest ökända filmer - Dolemite!
 
För er som kanske inte har koll på vem Rudy Ray Moore är så var han en svart komiker som blev omåttligt populär i det svarta samhället på 70-talet med sina så kallade party records. I dom höll han toasts, en afroamerikansk tradition där man drar berättelser fulla med rim. Han kom på egna samt återanvände gamla, kända toasts som han injicerade sin egna humor i. Dolemite är en karaktär Rudy hörde en annan man dra berättelser om när han jobbade i en skivbutik. Rudy använde därefter karaktären, en hallick och nattklubbsägare, som en del av hans stå-upp akt på scen och i sina skivor, som fick festliga namn som Eat Out More Often och This Pussy Belongs to Me. Framgångarna gav honom några årtionden senare smeknamnet Godfather of Rap och han har samplats av artister som Dr. Dre, Snoop Dogg, Ice-T och 2 Live Crew.
 
 
I mitten av 70-talet när blaxploitation-genren var som störst bestämde han sig, efter att ha sparat pengar från sitt turnerande, att finansiera en film baserad på karaktären som han även skulle skriva, producera och spela huvudrollen i. Filmen fick bära samma namn som karaktären och har med åren blivit en av genrens mest populära och älskade filmer - av kanske fel anledningar. Det är produktionens övertydliga brister (skådespelandet, filmandet, klippningen etc) som gjort det till en so-bad-it's-good klassiker. Vid sin release blev det dock en stor hit och han gjorde fyra filmer till innan årtiondet var över; The Human Tornado, The Monkey HustlePetey Wheatstraw: The Devil's Son-in-Law, och Disco Godfather.
 
Nu kommer alltså filmen om hans liv, med ingen mindre än Eddie Murphy i huvudrollen och ett supporting cast med namn som Chris Rock, Wesley Snipes, Mike Epps och Keegan-Michael Key. Den sistnämnda är ett så stort fan av Rudy att han försökte få med ett känt citat från The Human Tornado i filmen The Predator (vilket hade varit det enda bra med den skitfilmen), något han berättar om i det här klippet. 
 
 
Filmen har världspremiär under Toronto International Film Festival i september och går att streama på Netflix i oktober. Igår släpptes äntligen trailern till filmen:
 
 
Det ser väldigt lovande ut, men jag är något besviken på att Eddie Murphy låter som Eddie Murphy, och inte som Rudy Ray Moore eller Dolemite. Alla som sett hans stand-up i Delirious och Raw vet hur sjukt grym han är på att härma folk, en talang han bevisligen fortfarande besitter. Det ser dessutom ut som att man skrivit om historien för att få det verka som att Rudy inte hade några framgångar innan filmen, vilket inte stämmer som jag skrivit om ovan. Man kanske valt att göra det mer till en underdog-story, eller så är trailern bara missvisande. Wesley Snipes i rollen som D'Urville Martin förbryllar dessutom något, men det kanske kommer funka. 

Hursom är jag pepp som fan, tror den kommer vara bra, intressant och rolig. Mest av allt är det kul att en jävla massa nytt folk snart kommer känna till Rudy Ray Moore och Dolemite, vilket i sin tur kommer ge blaxploitation-genren i stort mer exponering. Jag lämnar er med en bild på min Rudy Ray Moore/Dolemite bobblehead!
 
2 Live Crew - Blaxploitation - Chris Rock - D'Urville Martin - Delirious - Disco Godfather - Dolemite - Dolemite Is My Name - Dr. Dre - Eat Out More Often - Eddie Murphy - Godfather of Rap - Ice-T - Keegan-Michael Key - Mike Epps - Netflix - Petey Wheatstraw: The Devil's Son-In-Law - Rudy Ray Moore - Shaft - Snoop Dogg - The Human Tornado - The Monkey Hustle - The Predator - This Pussy Belongs to Me - Toast - Toronto International Film Festival - Wesley Snipes