Death Race 2000 eller: Hur Jag Lyckades Bli Över 30 och Inte Skaffa Körkort

 
Jag har ingen bil, jag har inte ens ett körkort. Anledningen är att jag aldrig känt behovet av att ha ett körkort då jobb, vänner och familj finns nära tillhands i denna inte alltför stora stad. En bil vill jag dessutom inte äga eftersom den enda sortens oförutsedda avgifter jag är bekväm med är när jag får syn på en film eller filmrelaterad pryl jag bara måste ha. Det har åtminstone blivit mitt standardsvar när jag träffat nytt folk här i livet som undrar varför en 30+are aldrig skaffat körkort. Det är också rent skitsnack.
 
Sanningen? Death Race 2000 förstörde alla dessa ambitioner när jag fick den i julklapp på VHS mot slutet av 90-talet. Stallone var i mina ögon prins på den tiden (Schwarzenegger var kung!) och en dag fick jag syn på filmen i en reaback för 59 kr på Åhléns. Jag hade aldrig hört talas om den tidigare, men trots det fanns en relativt ny bild på Stallone på omslaget. Hur kunde det vara möjligt, hur kunde jag ha missat den? Pank som fan lade jag till den på julklappslistan, allra högst upp. Snacka om att man blev förvånad när den visade sig vara från pre-Rocky eran (1975), att Stallone var skurken och att David Carradine gör honom till sin kärring i slagsmålet dom har en bit in i filmen.
 
Men bra var den och framförallt väldigt underhållande, med bilderna av allt möjligt folk som blir påkörda och flyger till höger och vänster för evigt fastetsat i minnet. Jag har inget körkort idag för att jag aldrig skulle kunna sätta mig bakom ratten utan att fantisera om att få en massa poäng genom att trycka gasen i botten om jag till exempel såg en hipster med tajta, svarta jeans, en självupptagen förälder som skjuter på barnvagnen med ena handen och scrollar på mobilen med den andra eller personer vars ansikten jag memorerat från när de inte kunnat hålla käften under en biovisning.
 
Och nu har jag den på Blu-ray i Roger Corman's Cult Classics serie, genom en av de tidigare nämnda acceptabla oförutsedda avgifterna då jag fick syn på den i en av Facebooks köp & sälj-grupper. Wiiiii!
Arnold Schwarzenegger - David Carradine - Death Race 2000 - Roger Corman - Sylvester Stallone

En Filmsamlares I-landsproblem #1

 
Det här är första delen i en ny serie om dessa I-landsproblem som drabbar oss filmsamlare titt som tätt. Den sortens problem som får icke-samlare att undra vad fan det är för fel på oss. Den sortens problem man inte skulle våga nämna för en potentiell sexuell partner eftersom det då snabbt skulle förändras till ett platoniskt förhållande. Den sortens problem inte ens den mest kvalificerade psykologen skulle förstå sig på.
 
Jag startar med en riktig baddare, möjligen det löjligaste I-landsproblemet en filmsamlare någonsin kan stå inför - plötsligt inflöde av pengar.
 
Jag har utan någon som helst förvarning fått en extra tusenlapp till filmkontot att sätta sprätt på. Dessutom har jag varit "duktig" den här månaden och köpt väldigt lite film, för att ta mig tiden att gå igenom lite av det jag köpt men ännu inte sett. Därför kliar det lite extra mycket i fingrarna nu. Men vilken beställning ska jag avfyra med de nu fullkomligt darrande fingrarna? Jag har kundvagnar på ett flertalet olika sidor med många spännande titlar i varje. Det är lite av ett barn i en godisaffär-dilemma, så mycket att välja mellan...
 
 
Blir det blaxploitationrullarna från Amazon US?
Blir det Post Nuke-samlingen producerad av Roger Corman från Screen Archives?
Blir det ett urval av den saliga blandningen jag har på min wishlist hos Arrow Films hemsida?
Blir det Hong Kong-filmerna från Amazon UK?
Blir det 20 stycken 49-kronorsfilmer från Media Markts reabord?
Blir det ett gäng spaghettiwesterns från Amazon DE?
Blir det en kombination av all of the above?
 
Jag känner mig lika handlingsförlamad som George W. Bush var första dagarna efter att orkanen Katrina drog in över södra USA. Det är väl mitt kors att bära...
 
Vad hade ni valt att köpa för filmer om ni hade en extra tusenlapp på kontot?
Blaxploitation - George W. Bush - Hong Kong - Roger Corman - Spaghettiwestern

Alla filmköp görs av en anledning...

 
Vad är det? Varför kollar ni på mig sådär för? Det är inte jag som köpt den. Eller, det är jag som köpt den, men inte åt mig själv. Den är åt... en kompis. Just det, åt en kompis!
 
SLUTA DÖMA MIG!

Roger Cormans nya dödsrace!

 
1975 kom en av Roger Cormans mest hyllade rullar - Death Race 2000, en film han ser som sin personliga favorit. Begrunda det ett tag, det är mer imponerande än man först tror. Mannen står trots allt bakom över 400 produktioner och regisserat över 50 filmer. Death Race 2000 är hans favorit. Att han drygt 40 år senare varit en väldigt hands-on producent till uppföljaren vid namn Death Race 2050, till skillnad mot remaken och dess två uppföljare (som sög!) ger oss anledning att vara förväntansfulla.
 
Den släpptes på Blu-ray i USA förra veckan och i Sverige verkar den konstigt nog endast släppas på DVD. Well, you know, fuck that. Amerikanska Blu-rayen med vackert slipcover - beställd.
Death Race 2000 - Death Race 2050 - Roger Corman