Re-Animator (1985) - Tävlingsspecial!

 
Genre: Skräck/Komedi
Regi: Stuart Gordon
Manus: Stuart Gordon, Dennis Paoli, William Norris
Producent: Brian Yuzna
Land: USA
 
När den väldigt skumma och briljanta läkarstudenten Herbert West flyttar in hos klasskamraten Dan Cain börjar konstiga saker hända. Det visar att han utför experiment för att försöka få liv i döingar med hjälp av ett serum han framkallat.
 
Re-Animator är baserad på H.P. Lovecraft's novell Herbert West - Reanimator och banade väg för både Jeffrey Combs och Barbara Crampton att nå den kultstatus båda avnjuter idag som skådespelare. Det var även Stuart Gordon och Brian Yuznas första riktigt stora projekt och dom kom att skriva, regissera samt producera flertalet B-filmsgodingar under 80 och 90-talet.
 
 
Det tog ungefär två minuter för Re-Animator att ställa sig på min goda sida. Det är kompositören Richard Bands intromusik, i princip en cover till Bernard Herrmanns ledmotiv till Psycho med en skruvad twist, som spelas mot en snygg och färgglad opening credits sekvens som får mig att dra på smilbanden och vicka lite på tårna. Billigt, men vad fan, funkar det så funkar det.
 
 
Men, gillar man gore i mängder och morbid humor med stark betoning på morbid var chansen väldigt god att jag skulle gilla filmen ändå, trots att jag är kattälskare (kattälskare som är känsliga för fiktivt våld mot dessa varnas härmed från att se Re-Animator!) Jag uppskattar när skapare av lågbudgetfilmer med våld i har vett nog att inte snåla på just effekten av detta våld - blodet, inälvorna, avstyckade kroppsdelar etc, något Stuart Gordon tagit till hjärta. Bortsett från Combs insats är det filmens starkaste kort som dras fram tillräckligt ofta för att göra mig nöjd.
 
 
Jeffrey Combs, som spelar den galna läkarstudenten Herbert West är, för att uttrycka det milt, helt jävla fenomenal. Hans komiska timing och sätt att leverera sina repliker på är ofelbara och han kan säga mer med en blick än dem flesta skådespelare kan med hela ordförrådet. Han är precis lagom skum, obehaglig, galen, quirky, till och med omtyckbar. Att han skulle gå från denna roll och bli en kultskådis kan inte förvånat någon. Vilken genrefilmsstjärna!
 
 
Rolig, blodig, löjlig - Re-Animator lever upp till kultfilmsstämpeln den åtnjuter. Det största och egentligen enda problem jag har med filmen är tyvärr ganska stort - den är alldeles för kort. Med sin speltid på runt 85 minuter känns den påskyndad, framförallt i den tredje akten och skulle nog mått bra av att vara 15-20 minuter längre. En liten tröst i det hela är att det inte var det sista vi fick se av Herbert West, vi fick följa hans fortsatta äventyr i uppföljarna Bride of Re-Animator och Beyond Re-Animator.
 
Betyg:
 
 
Den här recensionen skrevs i samband med en tävling jag utlyste veckan tidigare, där fyra personer vinner ett varsitt exemplar av filmen på DVD, som Studio S Entertainment sponsrat bloggen med. Vinnarna av denna tävling är: Martin Persson, Sanna Andersson, Patrick Remes och Christian Sjöblom. Stort grattis!
 
Ni som inte vann kan fortfarande köpa filmen för en väldigt  överkomlig peng på bland annat Discshop, Ginza, CDON och Kvarnvideo.
Barbara Crampton - Bernard Herrmann - Beyond Re-Animator - Brian Yuzna - Bride of Re-Animator - Dennis Paoli - Empire Pictures - H.P. Lovecraft - Herbert West - Herbert West - Reanimator - Jeffrey Combs - Kultfilm - Morbid - Re-Animator - Richard Band - Stuart Gordon - William Norris

Svart schampo på G!

 
Ja, filmen Black Shampoo alltså - på Blu-ray! VCI Entertainment har tidigare haft den tillgänglig på DVD, men nu bestämt sig för att ge den en ny, fräsch uppgradering i 1080p. Inte mig emot! Har varit nära att köpa DVD:n ett par gånger nu, men alltid valt att vänta eftersom det är en hyfsat väl ansedd blaxploitationfilm som därmed löpt stor risk för just ett Blu-ray släpp. 

Den beräknas släppas först den 21:a januari nästa år och allt extramaterial som fanns på DVD:n (kommentarspår, borttagna scener, intervjuer, fotogallerier, trailers och ett easter egg) kommer finnas med även här. Just nu går den bara att förbeställa på MVD Entertainment Group, men lär snart även finnas att köpa på VCI:s egna hemsida, Diabolik och Amazon. I väntan på det och dess release kan ni njuta av trailern nedan.
 
Amazon - Black Shampoo - Blaxploitation - Diabolik - VCI - VCI Entertainment

Eurocrime x 3

 
Vad gör man när en extremt limiterad Blu-ray är utgången och i princip omöjlig att få tag i, även på eBay? Man tänker utanför lådhelvetet och kontaktar filmbolaget själva, som meddelar att dom har ett exemplar kvar på kontoret! Blu-ray:en ovan är nummer 375 av de endast 650 exemplar Dorado Films släppte i första volymen av Explosive Eurocrime och innehåller tre filmer, varav två på Blu-ray:

Special Cop in Action med Maurizio Merli
Weapons of Death med Henry Silva
 
Den tredje filmen är en bonus-DVD av The Counselor med Tomas Milian, som re-pressen inte fick med. Tillkommer gör även hela tre olika booklets, vilket gör det här till ett toppensläpp och precis den kärlek eurocrime/poliziotteschi förtjänar men nästan aldrig får av andra bolag.
 
 
Nu hoppas jag att vi snart får mer info om deras kommande release av Enzo G. Castellaris High Crime med Franco Nero i huvudrollen!
Enzo G. Castellari - Eurocrime - Franco Nero - Henry Silva - High Crime - Maurizio Merli - Poliziotteschi - Special Cop in Action - The Counselor - Tomas Milian - Weapons of Death - eBay

Monsters of Film, 1-7:e oktober 2018

 
Som det står på festivalens hemsida är Monsters of Film Stockholms första bestående genrefilmfestival som sedan starten 2012 haft fokus på skräck, science fiction, det fantastiska, det upprörande, det provocerande, det suggestiva, det surrealistiska och konstnärliga, men framförallt monster. I år drar det igång nu på måndag den 1:a oktober och det fullspäckade programmet kan du läsa här.
 
Ett axplock av intressant som årets upplaga bjuder på är:
 
*Panos Cosmatos mycket omtalade Mandy med den alltid underspelande Nicolas Cage i huvudrollen, som är årets invigningsfilm
*Den senaste delen av Puppet Master franchisen, The Littlest Reich. Visningen gästas av regissörerna Sonny Laguna och Tommy Wiklund som även kommer ha en frågestund samt visa upp sin nya kortfilm Mystery Box
*Världspremiären för Svart Cirkel, som gästas av bland andra regissören Adrián García Bogliano, producenten Andrea Quiroz och skådespelerskan Christina "Thriller - En Grym Film" Lindberg
*Retrovisningar av bland annat Candyman och The Craft
 
Det som fångade mitt intresse mer än allt annat är dock ett seminarie som handlar om svartas historia i skräckfilmsgenren, med en twist - Black Horror: The Revolutionary Act of Subverting the White Gaze som Dianca London Potts, hitflugen från New York, håller i. Efter seminariet visas dessutom blaxploitationklassikern Sugar Hill, möjligen den bästa blaxploitation/skräckfilm hybriden, på STOR duk!
 
 
Eftersom jag skriver en hel del om blaxploitation här på bloggen har Monsters of Film gett mig pressackreditering för dessa två delar i programmet, som sker på filmfestivalens sista dag den 7:e oktober. En summering och egna tankar kring seminariet och filmvisningen dyker upp på bloggen först lite drygt en vecka senare, eftersom min nästa temavecka drar igång den 8.e oktober.
 
Biljetter till de olika visningarna, seminarierna och medlemskap till Monsters of Film kan köpas här. Trailern för den episka filmfestivalen finns att beskåda nedan.

Adrián García Bogliano - Andrea Quiroz - Black Horror - Black Horror: The Revolutionary Act of Subverting the White Gaze - Candyman - Christina Lindberg - Dianca London Potts - Mandy - Monsters of Film - Mystery Box - Nicolas Cage - Puppet Master - Puppet Master: The Littlest Reich - Sonny Laguna - Sugar Hill - Svart Cirkel - The Craft - Thriller - En Grym Film - Tommy Wiklund