Contamination (1980)

 
Genre: Sci-fi/Skräck
Regi: Luigi Cozzi
Manus: Luigi Cozzi
Producent: Claudio Mancini
Land: Italien/Västtyskland
 
Ett skepp anländer i New York med en död besättning och ett gäng mystiska ägg ombord vars ursprung är okänt. Dessa ägg exploderar vid rätt temperatur och allt med en puls dör vid kontakt med äggets innehåll. En före detta astronaut, en polis och en agent får i uppdrag att spåra äggens ursprung.
 
1978 gjorde Luigi Cozzi Starcrash, en påstådd rip-off på föregående årets största kassasuccé Star Wars. 1980 skulle han upprepa det med att göra Contamination, en påstodd rip-off på en annan storfilm som kom det föregående året - Ridley Scotts Alien. Ja, italienare är ena listiga jäklar som gillar att casha in på andras succéer. Men till Luigi Cozzis försvar, även denna gång under det anglifierade namnet Lewis Coates, är det bara en rip-off på ytan, som till exempel postern ovan som har titeln Alien Contamination och kanske en annan liten detalj...
 
 
Jag lovar och svär, utöver postern och äggen enligt bilden ovan finns det inga mer likheter. Visst är det en utomjording med även här, men det är så vanligt på film och den skiljer sig så mycket både till utseendet och sitt syfte att jag vägrar bocka av det i samma kolumn. Nej, Contamination kanske inte är världens mest originella film, men det är ingen Alien rip-off och därmed basta! Bortsett från några flashbacks utspelar sig hela filmen på våran planet i nutid (eller dåtid för oss nu, då), alltså inte på ett gigantiskt rymdskepp eller någon avlägsen planet som postern kanske får oss att tro först.
 
Den börjar i staden många italienproducerade filmer spelades in - New York, med ett skepp som kom lastat med en jävla massa ägg som dom ni just fått se. Det är riktigt snygg design på äggen för övrigt, med ett kusligt tillhörande ljud och ljus, även goreeffekterna som deras kläckningar skapar när innehållet når en människa är snyggt. Att människorna som exploderar till synes blivit dubbelt så tjocka sekunderna innan för att dölja innehållet som ska komma ut kan jag förlåta. Det är slutresultatet som räknas.
 
 
Karaktärerna är kanske inte dom mest spännande att följa och skådespelarnas insatser når inga högre höjder. Det är ganska mycket snack, spekulation och resande fram och tillbaka mellan dom coola äggen och exploderande bukarna, vilket drar ner tempot emellanåt och slutligen även betyget. Lyckligtvis har inga mindre än proggrockarna Goblin gjort musiken och levererar ett mycket bra soundtrack på sedvanligt vis med deras speciella sound som höjer filmen lite, även vid de segare stunderna.
 
Det är mycket i Contamination som för tankarna till 50-talets sci-fi filmer, vilket Cozzi berättade om i min intervju med honom. Den mycket välrefererade planeten Mars är där äggen kommer ifrån, mind control används och spelar en stor roll i filmens handling och designen av monstret känns väldigt inspirerat från det magiska årtiondet när sci-fi var som bäst. Att Cozzi lyckas göra en personlig hyllning till sin favoritgenres storhetstid samtidigt som han ger den modernare publiken det dom vill ha med goreeffekter och allt är värt att poängtera. Det är en ganska konstig mix som ändå fungerar.
 
 
I slutändan väger det positiva absolut upp mot det negativa, men inte tillräckligt mycket för att betyget ska bli mer än en bit över medel.
 
Betyg:
 
Alien - Alien Contamination - Contamination - Goblin - Lewis Coates - Luigi Cozzi - New York - Ridley Scott - Star Wars - Starcrash