The Search for Weng Weng (2013)

 
Genre: Dokumentär
Regi: Andrew Leavold
Manus: Andrew Leavold, Daniel Haig
Producent: Andrew Leavold, Daniel Haig
Land: Australien
 
Andrew Leavold är skräpfilmsexperten vars liv aldrig blev detsamma efter att han fick se den filipinska Bondparodin For Y'ur Height Only med den 84 cm långa Weng Weng i huvudrollen. Han var tvungen att ta reda på mer om vem han var och vad som hände med honom. År 2006 påbörjade han sitt livs äventyr när han under sju års tid sökte svaren på alla sina frågor med kameran i hand. Resultatet blev The Search for Weng Weng.
 
Hur? Hur i helvete kan man åstadkomma så mycket genom att åka till ett främmande land med inte mycket mer än en kamera, ett namn på en nästintill bortglömd B-skådis och ett par filmer fastetsade i minnet? Genom hårt, hårt arbete, vilja och framförallt passion. Det är precis vad Andrew Leavold använde sig av de sju åren och tio resorna till Filippinerna det tog honom för att göra klart dokumentären.
 
 
Leavold tar oss på en rundtur i Filippinerna och vi får möta en hel del intressanta personer som på ett eller annat sätt varit involverade i Weng Wengs liv. Han lyckas leta upp vänner, personer som varit med i skapandet av hans filmer (regissörer, motskådespelare, klippare) och viktigast av allt får han tag på den sista av Weng Wengs kvarlevande släktingar, hans bror Celing, som dessvärre inte längre finns med oss.
 
Med dessa möten får vi underhållande historier om Weng Weng som bit för bit plockar bort delar av myten och lyckas istället göra honom till en riktig person. Vi får en inblick i hur hans barndom såg ut, hur han levde och var som person före, under och efter han slog igenom stort i hemlandet. Vi tas även med till hans gamla hemtrakter i Baclaran, huset han föddes i samt hemmet där han spenderade sin sista tid.
 
 
Vid sidan om allt vi får lära oss om Weng Weng lyckas Leavold sätta dokumentären i ett större perspektiv genom att ge oss en intressant historielektion om den filipinska filmindustrin med hjälp av flera filmakademiker. Vi får en inblick i vilken stor roll film har hos den filipinska befolkningen och därmed den inverkan det haft på kulturen i landet. Filmindustrin frodades under 60, 70 & 80-talet, får vi veta, mycket tack vare den fruktade presidenten Ferdinand Marcos och framförallt hans fru Imelda. Under en tid var Filippinerna faktiskt det land som gjorde näst flest filmer av alla länder i världen med strax under 300 stycken producerade per år.
 
Leavold får till och med den tveksamma äran att intervjua änkan Imelda Marcos i en väldigt bisarr, men samtidigt underhållande del av dokumentären. Förutom att ha haft ett stort inflytande i filmindustrin i Filippinerna kände hon nämligen även Weng Weng väldigt bra, som flertalet gånger blev inbjuden till hennes och maken Ferdinands hem.
 
 
Något vi blir medvetna om är att innan Leavold tog med sig spaden till Filippinerna och började gräva fanns det nästan ingenting man visste om Weng Weng, mer än några myter som spridits på internet under åren. Det gör slutresultatet ännu mer beundransvärt. Han vände verkligen på varenda sten han kunde för att ge oss all information vi får ta del av, anekdoter och fakta som för all framtid hade varit förlorad om det inte vore för hans outtröttliga arbete eftersom flera nyckelpersoner som intervjuats här nu har gått bort.
 
Den största triumfen med dokumentären är att den inte bara har öppnat mina och många andras ögon för den lille killen, utan för filipinsk film i storhet. The Search for Weng Weng är en vacker, ibland sorglig men informativ och inspirerande hyllning till Weng Weng och filipinsk film och filmkultur. Det är ett passionsprojekt utan dess like och ett måste för er som har ett intresse för filmhistoria.
 
Betyg:
 
Andrew Leavold - Ferdinand Marcos - For Y'ur Height Only - Imelda Marcos - The Search for Weng Weng - Weng Weng
Sofia

Det låter som ett sant hjärteprojekt. Ibland är det inte helt fel

Svar: Nej, verkligen inte. Riktigt uppfriskande med såna.
Pappa Älskar Film