For Y'ur Height Only (1981)

 
Genre: Action/Komedi
Regi: Eddie Nicart
Manus: Cora Ridon Caballes
Producent: Peter M. Caballes, Dick Randall
Land: Filippinerna
 
Superskurken Mr. Giant har tagit Dr. Van Kohler som gisslan för att kunna lägga vantarna på hans senaste bombteknologi. Weng Weng är den hemliga agenten 00, en James Bond i miniformat, som här får i uppdrag att rädda Dr. Van Kohler.
 
Vi kastas rakt in i "Det här är en Bondspoof"-territorium i filmens första sekvens, som använder sig av den klassiska inledningen med kikarsiktet, här följandes Weng Weng som kollar rakt in och avfyrar en välplacerad kula genom siktet, varpå blodet börjar rinna. Därefter följer ett udda placerat montage på några minuter där Agent 00 gör en massa coola saker, som att bära på ett maskingevär, hoppa från tak och utför andra stunts. Montaget känns mer som en demovideo skådespelare skickar iväg till agenter i hopp om att bli representerade. Men, men, vi vet åtminstone tidigt in i filmen att det här inte kommer likna något vi sett tidigare. Säkerhetsbälte på!
 
 
Dubbningen av utländska filmer är en viktig faktor, eftersom den med enkelhet kan hjälpa eller stjälpa produktionen. I till exempel en italiensk giallo måste man kunna ta den något seriöst medan det i filmer som denna bara är en fördel om dubbningen är halvtaskig eller värre. Första gången Weng Weng öppnar munnen som Agent 00 är det det senare alternativet som passar in perfekt, man drar på mungiporna direkt då det är en något stereotypisk röst för små personer man får höra. Om jag var en dvärg hade jag kanske blivit upprörd, jag vet inte, men jag kan inte hejda mig från att älska rösten Weng Weng fått här. Dubbningen på övriga karaktärer håller också en underhållande nivå och jag är ganska säker på att Mr. Giants underboss dubbas av samma man som dubbat Bud Spencer i många av hans filmer på den engelsktalande marknaden. Det är en röst jag alltid diggat.
 
For Y'ur Height Only borde komma med en varning till alla som ser den, tempot är så rappt och klippningen så plötslig att man riskerar få ett epilepsianfall under filmens gång, det är en Bondfilm på speed. Ingen scen är längre än ett par minuter, oftast kortare än så och det medför att man aldrig riktigt får lära känna några karaktärer bortsett från våran miniBond. När varenda en av Agent 00s damsels in distress då demonstrerar martial arts kunskaper som hade fått Cynthia Rothrock att bli grön av avund kommer det därför lite oväntat, men välkommet.
 
 
Förra året kunde folk inte hålla käft om hur awesome Mad Max: Fury Road var, hur actionspäckad den var, hur coola stuntsen var, yada, yada, yada. SILENCE! Det senaste kapitlet i Mad Max-serien har inte ett skit på Weng Weng i For Y'ur Height Only, där utan att överdriva i snitt varannan scen är actionfylld med en eller ett par bad guys som antingen får smaka bly eller Weng Wengs fotsula i ansikte eller skrev (många gånger både och). Här måste för övrigt rekordet slås för störst antal skrevsparkar i en och samma film, man går själv nästan lite hjulbent när eftertexten börjat rulla.
 
Upplägget till de flesta actionscenerna är väldigt simpelt. I scen A blir Agent 00 introducerad för något, typ var några skurkar håller hus eller var han kan hitta information som kan hjälpa honom i fallet. I scen B är han på plats och det dyker självklart upp skurkar som han antingen dödar eller inkapaciterar på tidigare nämnda vis.
 
 
Agent 00 får också några coola gadgets för att klara av uppdraget på sedvanligt spionfilmsvis. Bland dessa är en guldring som varnar om det är något gift i närheten av honom, en hatt som han kan styra med en kontroll och med trycket av en knapp kan fälla ut vassa blad från, samt en penna som han kan skjuta pilar med. Min personliga favorit är dock ett par solglasögon som gör att han kan se igenom olika föremål, bland annat kläder. Dessa använder han såklart första möjliga chans han får, det vill säga utanför kontoret han fick dom, där två oanande sekreterare sitter och gör sitt jobb medan den lilla rackaren tar sig en titt på båda två och fnittrar av förtjusning. Oh, Weng Weng!
 
Den mest kända av alla gadgets måste ändå vara jetpacken!
 
 
Det finns nog inget denna agent är dålig på. Förutom sina kunskaper inom martial arts, skjutvapen, stuntmannaskap och att bemästra en jetpack kan han även svärdskonst, skaka sin moneymaker på dansgolvet med dom bästa och flörta med brudar på ett sällan skådat sett! Det senast nämnda får mig genast att tänka på dialogen i filmen, som inte gör en besviken. Här följer nog den bästa bit dialog den har att bjuda på:
 
Irma: You're a great person, you know?
Agent 00: You know what they say, it ain't the size, it's the way you use it!
Irma: Yes, but are you a sexual animal?
Agent 00: I don't know!
Irma: I'm crazy about you '00', why I don't know. Maybe it's the way you strutt your stuff. You know sex, is like tequila. Take one sip, and you're a gonner!
Agent 00: Shall we get it on?
Irma: Yes darling, bear your bod.
 
 
Musiken är även den tydligt inspirerad av Bondfilmer, vilket vi får svårt att inte tänka på då soundtracket består av runt tre trudelutter som spelas om och om igen mer eller mindre non-stop.
 
Grädden på moset i For Y'ur Height Only är den sista fightingscenen mellan Agent 00 och Mr. Giant. Glöm Van Damme Vs. Bolo Yeung i Bloodsport. Glöm Bruce Lee Vs. Chuck Norris i The Way of the Dragon. Glöm Steven Seagal Vs. Tommy Lee Jones i Under Belägring. Fighten mellan Agent 00 och Mr. Giant är på en helt annan nivå som inte lämnar någon besviken. Episk är nog det enda ordet man kan använda för att beskriva den på rätt sätt. Citera mig dock inte, jag kan nämligen vara full av skit i det här fallet.
 
 
Det finns egentligen mycket mer att skriva om denna film, men den måste faktiskt ses för att tros på. Inget jag skrivit kan fullt förbereda er på den nivå av B-films awesomeness For Y'ur Height Only levererar. En viktig sak som gör den så mycket bättre än annan dålig film är att man inte skrattar åt filmen, man skrattar med den, hela vägen. Dålig film blir inte bättre än så här.
 
Betyg:
 
 
OBS! Om ni inte redan är medvetna om det så anordnar jag en tävling nu på onsdag i samband med temaveckan, där du kan vinna ett exemplar av Dom Kallar Mig Minibond/The Search for Weng Weng. I den utgåvan från Studio S får man även For Y'ur Height Only, som inkluderats som bonusfilm. Något att tänka på för er som fann recensionen av intresse!
Bloodsport - Bolo Yeung - Bruce Lee - Chuck Norris - Cynthia Rothrock - Dom Kallar MIg Minibond - For Y'ur Height Only - For Your Height Only - James Bond - Mad Max - Mad Max: Fury Road - Steven Seagal - Studio S - Studio S Entertainment - The Search for Weng Weng - Tommy Lee Jones - Under Belägring - Van Damme - Weng Weng
Elise

Så rolig den låter! :)

Markus

WENG POWER

Sofia

Hur högt kan han hoppsparka om han lyckas kicka sina motståndare i ansiktet? ;)

Svar: Han sparkar eller slår oftast skurkarna i pungen först, dom hukar då av självklar anledning och kommer då i perfekt höjd för en spark i nyllet :)
Pappa Älskar Film