The Hills Have Eyes (1977)

 
Genre: Skräck
Regi: Wes Craven
Manus: Wes Craven
Producent: Peter Locke
Land: USA
 
En familj på väg till Kalifornien får problem med bilen mitt ute i ingenstans, men dom befarar snart att dom inte är ensamma...
 
Innan Scream, innan Eddie Murphy spelade En Vampyr in Brooklyn, innan Freddy Kruegers Terror på Elm Street och innan Träskmannen fanns en liten skräckfilm med väldigt låg budget vars genomslag banade vägen för alla filmer jag precis nämnt och som gjorde dess regissör till ett av de största namnen i skräckgenren - The Hills Have Eyes.
 
 
Att det är en låg budget man rört sig med råder det inga tvivel om. Skådespelarna var varken kända eller mycket att hänga i granen, bortsett från något undantag, och nästan hela filmen utspelar sig i och strax utanför en husvagn, öknen och lite klippor. Det i sig behöver nödvändigtvis inte vara något dåligt, halvtaskiga skådespelare i skräckfilm är vardagsmat och mycket mer sceneri behövs faktiskt inte för att kunna göra en bra skräckfilm, förutsatt att man har en vettig person bakom rodret.
 
Nu visade sig Wes Craven vara en extremt kompetent regissör och berättare och gav oss med det lilla han hade till sitt förfogande en film som 40 år senare betraktas som en klassiker. Även om det är ett långt från ett mästerverk förstår jag varför. Han bygger upp det där sällsynta men eftertraktade man söker i en skräckfilm - en atmosfär och spänning man kan skära med en kniv. Don Peakes minimalistiska men creepiga soundtrack hjälper Craven en bra bit på vägen för att uppnå detta.
 
 
Karaktärerna är inte så välutvecklade eller speciellt intressanta, men heller inga jag direkt ogillar, vilket är ganska unikt i den här sortens filmer. Det jag gillar är att man valt att utsätta terrorn för en familj, istället för det vanliga gänget ungdomar vars enda mål är att supa och knulla. De vi får följa är morföräldrarna och deras tre barn, varav ena (en ung Dee Wallace i sin debut som Scream queen!) har med sig sin man och deras nyfödda flicka. Det känns som att mer står på spel när det är en familj som är i fara. Craven är medveten om detta och ser därför till att inget av våldet dom utsätts för är för tittarens underhållning, utan är till för att beröra, chocka och förarga, något filmen likt få andra av sitt slag lyckas med.
 
 
Det som händer dom är minst sagt störande. De inavlade kannibalerna dödar och äter upp en av deras hundar, pappan bränns vid liv, mamman blir skjuten till döds och vars döda kropp senare måste användas som lockbete, den yngsta dottern blir våldtagen och mamman till barnbarnet mördas när hon försöker rädda sitt barn från att bli kidnappat. Det har gått över 40 år sedan den släpptes, men jag sitter ändå och blir smått överraskad över hur jävla brutal den ändå är. Undrar hur publiken reagerade 1977? 
 
 
The Hills Have Eyes är en bra, obehaglig, skitig liten film, på det där positiva exploitation-iga sättet, som lyckas med precis allt den åtar sig.
 
Betyg:
 
Dee Wallace - Eddie Murphy - En Vampyr i Brooklyn - Exploitation - Freddy Krueger - Peter Locke - Scream queen - Terror på Elm Street - The Hills Have Eyes - Träskmannen - Wes Craven
Sofia

Var alldeles för länge sedan jag såg den här sist. Det jag främst minns är bränningsscenen som verkligen är brutal samt det faktum att genusperspektivet är tillräckligt genomgående för att till och med tiken ska stryka med medan hanhunden är med och räddar dagen ;)

Svar: Haha, fast det var väl egentligen kannibaltonårsflickan som är den riktiga hjälten, som gick emot familj och tom mage för att rädda livet på bebisen?
Pappa Älskar Film

Sofia

Fast då går hon väl inte mot Familjen? ;)

Svar: Jag kanske missförstår dig nu, jag menar den unga kannibalflickan som vill lämna sin familj och deras beteende och snor barnet dom tänkt äta och ger det till pappan och därmed räddar barnets liv, mot familjens vilja, eftersom dom tänkt använda barnet som Thanksgiving måltid :)
Pappa Älskar Film