Gobble, gobble

 
Det finns skitfilmer, sen finns det kalkonfilmer, sen finns det filmen jag tänker skriva om idag.
 
Året var 1987 och Bill Cosby var en av världens mest igenkännbara ansikten. Hans enormt populära TV-serie The Cosby Show, som gjorde honom till Amerikas favoritpappa, var inne i sin fjärde säsong och hans böcker sålde som quaaludes på apoteket närmast hans hem. Under den här tiden av extrem framgång bestämde han sig att skriva, producera och ha huvudrollen i det som kom att bli en av världens största floppar, både kritiskt och ekonomiskt - Leonard Part 6.
 
 
Något gick hemskt, hemskt fel. En av världens roligaste män som fick 30 miljoner hushåll att skratta hejdlöst i 25 minuter varje vecka kunde helt plötsligt inte få någon att skratta på 85 minuter. Cosby själv var mycket väl medveten om hur usel filmen var och valde att veckorna innan premiären göra en talkshowrunda där han vädjade till folket att inte gå och se filmen. Om det var hans anti-promotion, den totala avsågningen av kritiker som Gene Siskel och Roger Ebert eller en mix av båda vet jag inte, men filmen totalfloppade med knappa fem miljoner dollar inspelade med en budget på 24 miljoner dollar.
 
 
Som grädde på moset tog filmen storslam på Golden Raspberry Awards, eller Razzies, där den tog hem tre av de fem priser den var nominerad för; Sämsta Film, Sämsta Skådespelare och Sämsta Screenplay, alltså alla områden Cosby var delaktig i, vilket gjorde honom till en trefaldig Razzie-vinnare. Han tog det hela med ro och blev den första personen någonsin som faktiskt tog emot priserna, men på ett villkor. Priserna som i vanliga fall var av plast ville han skulle göras om i 24 karatigt guld och italiensk marmor, en kostnad på 30, 000 dollar som Fox stod för då han tog emot dom under ett framträdande på deras The Late Show. Han visade senare även upp dom stolt för Johnny Carson i The Tonight Show.
 
 
Leonard Part 6 hade ingen långsiktig påverkan av Cosbys karriär, han förblev Amerikas favoritpappa i många säsonger till av The Cosby Show, men det är hans största felsteg i karriären som fått ett välkänt rykte bland filmälskare som en av världshistoriens sämsta filmer. Med andra ord, jag var bara tvungen att skaffa den till min samling - i HD! Och tacka fan för Mill Creek Entertainment som hade den tveksamt goda smaken att släppa filmen på Blu-ray förra året, som dessutom bara kostade mig 8,99 dollar.
 
 
Om ni inte redan börjat höra "gobble, gobble" med Bill Cosbys röst i era huvuden så kommer ni snart göra det. Varsågoda.
Bill Cosby - Gene Siskel - Gobble - Gobble, gobble - Golden Raspberry Awards - Johnny Carson - Kalkonfilm - Leonard Part 6 - Mill Creek Entertainment - Quaaludes - Razzie - Razzies - Roger Ebert - The Cosby Show - The Late Show - The Tonight Show
Movies - Noir

Och jag som trodde det skulle handla om Planes, Trains and Automobiles...

Fast detta var kul läsning det med ;)

Svar: Det kommer nog en text om den med en vacker dag :)
Pappa Älskar Film

Sofia

Intressant -- denna film hade jag aldrig hört talas om. Trodde du skulle skriva om den där spökkomedin som väl Cosby också medverkade i?

Svar: Nej, Ghost Dad är betydligt bättre och dessutom regisserad av Sidney Poitier, så det kan därmed automatiskt inte bli en kalkon!
Pappa Älskar Film