Lo and Behold: Reveries of the Connected World (2016)

 
Genre: Dokumentär
Regi: Werner Herzog
Manus: Werner Herzog
Producent: Werner Herzog, Rupert Maconick
Land: USA
 
Werner Herzog tar oss igenom internets historia och hur det förändrat våran vardag och samhället i stort, på både gott och ont.
 
Det krävs inte mycket för mig att bli engagerad i en dokumentär gjord av den tyska mästerregissören Werner Herzog, allt jag behöver är att höra den där direkt igenkännbara karismatiska rösten på bruten engelska. Den karln skulle kunna göra en två timmar lång dokumentär med titeln Toapapper - Bra eller Anus? och jag skulle fortfarande sitta helt trollblindad. I Lo and Behold: Reveries of the Connected World har Herzog dock valt ett ämne som även om filmen varit gjord av någon annan skulle den fortfarande fångat mitt intresse.
 
 
Internet, liksom. Vem tilltalas inte av det ämnet i en tid där Tobbe inte kan gå ut och ta några öl med sina vänner utan att meddela världen om det med en massa halvtaskiga hashtags, när hans mamma går online för att kolla upp vad horoskopet har att säga om hennes liv denna vecka och när till och med hennes mamma Asta sitter på Facebook och gillar ett recept på vaniljbullar? Internet är en viktig och ständig faktor i vår vardag, men så har det ju inte alltid varit. Hur kom internet till och hur kommer det sig att det fick en sådan stor inverkan på våra liv?

Herzog tar med oss på den historiska resan om internets födsel och utveckling genom åren, från de rudimentära dagarna fram till idag när nästan allt verkar möjligt. Han intervjuar både personer som var med vid skapelsen och personer som idag utvecklar möjligheterna med internet ytterligare. Många pratar så kärleksfullt, passionerat och entusiastiskt om det att undertecknad, stolt ägare av en klingonsk ordbok som pryder bokhyllan här hemma, vissa stunder får ett sorts primitivt begär att skrika "NERDS!" likt karaktären Ogre i Revenge of the Nerds.
 
 
Bilar som kör av sig själva, gamers som löser svåra molekylära gåtor med hjälp av ett datorspel och på så sätt hjälpt forskningen av sjukdomar som AIDS och cancer göra framsteg, robotar som kan spela fotboll och som man förutspår ska kunna slå världsmästarna i fotboll år 2050. Internet - helt otroligt! Men Herzog visar oss också baksidan av myntet, som vi blir mer och mer medvetna om för varje dag som går. Vi hör ständigt om fall där personer begår självmord på grund av nätmobbning, hackare som kan göra livet surt för oskyldiga människor samt utsätta ett helt lands säkerhet för fara, internetmissbrukare som hellre spelar datorspel istället för att mata sina barn, övervakning som gjort att privatliv är något nästa generation får lära sig innebörden av genom att läsa historia i skolan.
 
En bild av vår värld som är ganska skrämmande målas upp. En värld där vi är helt beroende av våran teknik för att vardagen ska fungera. Vad händer om internet skulle sluta fungera utan någon som helst förvarning? Det är ett mardrömsscenario få kan tänka sig förrän det händer, men filmen hjälper oss med några exempel. Man skulle kunna göra en dokumentär om hur underbart internet är lika lätt som man skulle kunna göra en om alla dess baksidor. Herzog har här gjort vad en riktig dokumentärmakare ska - belysa båda sidor och sedan låta tittaren själv tänka efter var man står i frågan. Vissa kanske borde anteckna?
 
 
Herzog vet precis när han ska flika in under en intervju och ställa vettiga följdfrågor eller bara vara sådär härligt fyndig han ofta är. Lo and Behold: Reveries of the Connected World lyckas med det mesta, om inte allt en dokumentär ska för att lämna spår hos tittarna långt efter att filmen är slut. Den är informationsrik och aldrig tråkig, den underhåller men är samtidigt provokativ och ger utrymme för vidare debatt. Bravo, Werner!
 
Betyg:
 
 
Lo and Behold: Reveries of the Connected World kan ni se följande tid under Norrköping Filmfestival Flimmer:

2:a oktober kl. 18:00
Flimmer - Internet - Klingonsk - Lo and Behold: Reveries of the Connected World - Norrköping Filmfestival Flimmer - Ogre - Revenge of the Nerds - Werner Herzog