Pappa In Amsterdam

 
Nu är jag tillbaka igen efter att ha spenderat en alldeles underbar vecka i Amsterdam som sent kommer glömmas. Något jag alltid gör när jag är på semester är att se vad landet har att erbjuda en filmnörd, Nedan följer allt jag upplevde i filmnördens tecken på min resa.
 
I Amsterdam märker man ganska snabbt att böcker är populärt, det fanns tamejfan en bokaffär i vart och vartannat kvarter. Det fanns en mysig liten affär som hette The Book Exchange och specialiserade sig på begagnade böcker skrivna på engelska. Mycket i butiken var tilltalande och jag kom därifrån med semesterns första köp:
 
 
Den blir kul att bläddra i för att öva upp min Bogart-IQ. Dagen senare besökte vi en annan bokaffär som hette Waterstones, där såldes mestadels engelska böcker, men i mycket större mängder än den tidigare affären vi varit i. Totalt hade affären fyra våningar att gå igenom. Jag nådde andra våningen när jag hittade något jag blev jättenöjd med:
 
 
Jag älskar att göra listor, alla möjliga listor, men oftast relaterat till film. Det här är alltså en hel bok med en stor mängd olika listor som man får fylla i själv. Några exempel på listor i boken är:

- Lista filmer som haft ett stort inflytande på dig
- Lista specialeffekter som imponerade mycket på dig
- Lista filmer du gett upp på

Jag har tänkt börja fylla i den snarast, då med blyertspenna så att man senare lätt kan gå tillbaka till boken med åren som går och ändra listorna vid behov. Boken blir även en utmärkt inspirationskälla till bloggen, eftersom jag tänkt skapa en ny kategori där jag skriver diverse listor. Verkligen ett toppenköp!
 
Vi besökte en härlig affär som sålde öl med roliga och fyndiga etiketter på. Här är några filmrelaterade vi hittade:
 
 
De två i mitten fick följa med mig hem. Första filmköpet på semestern skedde i en filmbutik som hette Silver Screen. Mer eller mindre all film som såldes där var äldre, allt från 40-talet till 80-talet. Mycket var import från England och det fanns både inplastat och begagnat. De finare utgåvorna från bolag som Arrow, Eureka och Criterion var fint uppställda bakom disken. Böcker, soundtracks på vinyl, vykort, t-shirts och posters fanns också till salu. Jag köpte en Blu-ray jag länge velat lägga vantarna på samt en King Kong t-shirt jag inte kunde sluta beundra:
 
 
 
Vi tog givetvis en sväng förbi ökända Red Light District. Det var en mycket bisarr upplevelse. Det stod halvnakna kvinnor i varje fönster man gick förbi och så fort man bara rörde huvudet i deras riktning började dom ivrigt knacka på fönstret, pekade på en och signalerade att man skulle komma in. Med handen på hjärtat var det många gånger som jag var sugen, så himla sugen på att köpa en macka och återskapa en av mina favoritscener i Ett Päron Till Farsa.
 
 
Vi hittade en annan filmbutik där det fanns gott om posters, böcker och lobbyfoton, men snålt på film. Där hittade jag dock en bok som föll mig i smaken. Den var lite dyr, men jag lyckades få ner priset med 10 Euro efter ett samtal med den mycket filmkunniga och pratglade butiksägaren:
 
 
En dag gick vi förbi en butik där man försökt vara fyndiga med butiksnamnet, men som enligt mig misslyckats katastrofalt. Vad tycker ni själva?
 
 
Vi hade ett Media Markt nära vårat boende och det visade sig att deras filmutbud var väldigt bra. Filmerna låg i respektive genre, det fanns till och med sektioner för bland annat urban och asiatiskt. I min stad har Media Markt gett upp på genrer och listar bara allt i alfabetisk ordning istället. Här hittade jag tre filmer som genast gjorde dagen mycket bättre.
 
 
- Ninja II: Shadow of a Tear saknar jag i min växande ninjasamling,
- Exists är en intressant film som jag inte visste fanns. Den tillhör något jag kallar Sassploitation, förkortning av Sasquatch (Bigfoot) Exploitation.
- Walking With Dinosaurs kommer nog spelas en hel del av min son om något år, men även jag gillar Dinosaurier. Omslaget var även läckert med snyggt slipcase, så det var bara att slå till för 4 Euro.
 
Vi tog en färja för att besöka The Eye Film Museum, som jag fått höra är ett måste för filmälskare. Efter ett prat med personen i kassan verkade det inte vara mycket av ett museum. Han sa att man får se några filmsnuttar om filmens historia samt lite information om olika kameror. Jag var väl måttligt intresserad, men mitt sällskap var det inte alls så jag lät majoriteten vinna och vi gick istället in på museumets presentaffär. Det fanns lite intressanta grejer där (ett David Lynch-kaffe var kanske det mest obskyra), men rejält överprisat. Vi gick därifrån tomhänta.
 
Det var inte bara ett museum, dom hade även visningar av all sorts film. Temat för tillfället var Steven Spielberg, där hans 20 bästa filmer visades från 8:e juli till den 31:a augusti.
 
 
 
Jag går alltid på bio när jag besöker ett nytt land, det är intressant att se hur biokulturen skiljer sig åt länder emellan. Därför valde vi att avsluta veckan med att gå på bio och passade på att testa IMAX för första gången. Redan när man skulle välja vad för gott man skulle ha med sig in i biosalongen kändes utbudet väldigt typiskt Amsterdam. En bild säger ju mer än tusen ord, så...
 
 
Ölen skulle visa sig behövas då det var Suicide Squad vi såg på.
 
Trots att filmen gav mig en dålig eftersmak så var jag väldigt nöjd med veckan vi spenderat i Amsterdam, både som vanlig turist och filmnörd.
Amsterdam - Ett Päron Till Farsa - Holland - Humphrey Bogart - King Kong - Ninja - Suicide Squad
FrökenTV, bloggen om tv och film

nice

Robin McFilmFett

Låter ju som en sjuuukt cool upplevelse. David Lynch-kafeet hade jag nog aldrig viljat missa.

Svar: Inget jättestort fan av Lynch, annars hade jag köpt kaffet for the hell of it.
Pappa Älskar Film

Micke

Du verkar ha haft en skön semester!

Spielberg är min favoritregissör!

Svar: Det hade jag definitivt! Spielberg är en av mina favoriter också.
Pappa Älskar Film

Sofia

Man får väl hoppas att den där butiken i alla fall specialiserat sig på italienska skodon...