Abby (1974)

 
Genre: Blaxploitation/Skräck
Regi: William Girdler
Manus: G. Cornell Layne
Producent: William Girdler, Mike Henry, G. Cornell Layne
Land: USA
 
När biskopen Garnet är i Nigeria för att leta efter nigerianska artefakter släpper han av misstag lös en nigeriansk sexdemon som tar över hans sons hustru, Abbys kropp. Ständigt pilsk och elak som fan inser hennes man, pastor Emmett att något är fel och snart är det bara en exorcism som kan rädda äktenskapet.
 
Dracula blev Blacula, Frankenstein blev Blackenstein, Dr. Jekyll and Mr. Hyde blev Dr. Black, Mr. Hyde, The Exorcist blev... Abby? Nej, jag förstår det inte heller, men i American International Pictures försvar planerade dom att döpa filmen till The Blackorcist. Oh, what could have been...
 
 
En total rip-off av Exorcisten är faktiskt inte Abby, den som blir besatt är en vuxen kvinna den här gången, men viktigast av allt är att som jag nämnde ovan är det en SEXDEMON som hon är besatt av, en nigeriansk sådan också, dessutom. Varför det blev just Abby som drabbades är något oklart, kanske svarade hon entusiastiskt på ett kedjebrev från en nigeriansk mångmiljonär med massa löften och tji fick hon? Var hon så dum förtjänar hon dock kanske en släng av nigeriansk sexdemonbesatthet.
 
En intressant twist, helt klart, och gör det hela mer underhållande än det kanske var tänkt. Abby kommer undan med mycket tvivelaktigt beteende länge utan att man gör vidare mycket, men precis när jag inombords skrikit "MEN TA HENNE TILL DOKTORN OCH GE HENNE EN PET-RÖNTGEN DÅ, FÖR HELVETE!" tar pastorn frun till sjukhuset och gör just det. Eftersom demoner inte dyker upp på just en sådan undersökning friskförklaras hon, men pastorn vet bättre och tillkallar förstärkning - snart kommer nämligen biskopen och räddar dagen!
 
 
Carol Speed gör rollen bra och är faktiskt riktigt obehaglig vissa stunder, även om demonrösten hon är dubbad med stundtals låter som Sheriff Buford T. Justice efter en helhelg på en Death Metal-festival. Hennes demon är lite mer hardcore än Exorcistens dito. Regan spenderade ju sin tid med att förolämpa andra om att deras morsa suger kuk i helvetet medan Abby bokstavligt går ut på stan i jakt på kuk. Regan onanerade med ett krucifix medan Abby går ut och faktiskt knullar skiten ur en snubbe. Abby vinner, varje gång.
 
William Marshall, känd för oss frälsta som Blacula, hade ett flerfilmskontrakt under AIP som i sin tur gjorde ett mycket bra och medvetet val när man gav honom rollen som biskopen Garnet Williams. Det är nästan så att han inte behöver spela en biskop eller ens citera bibeln, det räcker gott och väl med hans djupa och mäkta imponerande röst. Sexdemonen ain't got shit on him! Tillåt mig dessutom att som svensk häda lite nu, men Max Von Sydow och hans "The power of Christ compels you!" kommer inte i närheten av momentet i filmen då William Marshall drar på sig en mothafucking dashiki och beordrar demonhelvetet att ge fan i Abby. INTE I NÄRHETEN!
 
 
Jag är faktiskt inte ett överdrivet stort fan av William Friedkins mästerverksförklarade Exorcisten, jag har alltid tyckt att den är något överskattad. Abby hade en trettiondel av den filmens budget, vilket medförde sämre rang av skådespelare i nästan alla roller, sämre smink, specialeffekter, inspelningsplatser - you name it, och ändå är det något oförklarligt tilltalande med filmen. Jag skulle aldrig kalla Abby för en bra film, men det är omöjligt för mig att inte gilla och bli underhållen av den. 
 
Betyg:
 
AIP - Abby - American International Pictures - Blackenstein - Blacula - Buford T. Justice - Carol Speed - Dashiki - Dr. Black, Mr. Hyde - Dr. Jekyll and Mr. Hyde - Dracula - Exorcisten - Frankenstein - G. Cornell Layne - Max Von Sydow - Mike Henry - Nigeria - Regan - Sexdemon - Sheriff Buford T. Justice - The Blackorcist - The Exorcist - William Girdler - William Marshall
Sofia

Men...men...snackar vi falsk marknadsföring nu? Affischen säger ju att Abby inte behöver några män alls? Eller är alla män hon möter och sätter på the devil in disguise?

Svar: Ja, det var nog dåligt tänkt från deras sida, eller så fick det ändå AIS (asses in seats).
Pappa Älskar Film