Re-Animator (1985) - Tävlingsspecial!

 
Genre: Skräck/Komedi
Regi: Stuart Gordon
Manus: Stuart Gordon, Dennis Paoli, William Norris
Producent: Brian Yuzna
Land: USA
 
När den väldigt skumma och briljanta läkarstudenten Herbert West flyttar in hos klasskamraten Dan Cain börjar konstiga saker hända. Det visar att han utför experiment för att försöka få liv i döingar med hjälp av ett serum han framkallat.
 
Re-Animator är baserad på H.P. Lovecraft's novell Herbert West - Reanimator och banade väg för både Jeffrey Combs och Barbara Crampton att nå den kultstatus båda avnjuter idag som skådespelare. Det var även Stuart Gordon och Brian Yuznas första riktigt stora projekt och dom kom att skriva, regissera samt producera flertalet B-filmsgodingar under 80 och 90-talet.
 
 
Det tog ungefär två minuter för Re-Animator att ställa sig på min goda sida. Det är kompositören Richard Bands intromusik, i princip en cover till Bernard Herrmanns ledmotiv till Psycho med en skruvad twist, som spelas mot en snygg och färgglad opening credits sekvens som får mig att dra på smilbanden och vicka lite på tårna. Billigt, men vad fan, funkar det så funkar det.
 
 
Men, gillar man gore i mängder och morbid humor med stark betoning på morbid var chansen väldigt god att jag skulle gilla filmen ändå, trots att jag är kattälskare (kattälskare som är känsliga för fiktivt våld mot dessa varnas härmed från att se Re-Animator!) Jag uppskattar när skapare av lågbudgetfilmer med våld i har vett nog att inte snåla på just effekten av detta våld - blodet, inälvorna, avstyckade kroppsdelar etc, något Stuart Gordon tagit till hjärta. Bortsett från Combs insats är det filmens starkaste kort som dras fram tillräckligt ofta för att göra mig nöjd.
 
 
Jeffrey Combs, som spelar den galna läkarstudenten Herbert West är, för att uttrycka det milt, helt jävla fenomenal. Hans komiska timing och sätt att leverera sina repliker på är ofelbara och han kan säga mer med en blick än dem flesta skådespelare kan med hela ordförrådet. Han är precis lagom skum, obehaglig, galen, quirky, till och med omtyckbar. Att han skulle gå från denna roll och bli en kultskådis kan inte förvånat någon. Vilken genrefilmsstjärna!
 
 
Rolig, blodig, löjlig - Re-Animator lever upp till kultfilmsstämpeln den åtnjuter. Det största och egentligen enda problem jag har med filmen är tyvärr ganska stort - den är alldeles för kort. Med sin speltid på runt 85 minuter känns den påskyndad, framförallt i den tredje akten och skulle nog mått bra av att vara 15-20 minuter längre. En liten tröst i det hela är att det inte var det sista vi fick se av Herbert West, vi fick följa hans fortsatta äventyr i uppföljarna Bride of Re-Animator och Beyond Re-Animator.
 
Betyg:
 
 
Den här recensionen skrevs i samband med en tävling jag utlyste veckan tidigare, där fyra personer vinner ett varsitt exemplar av filmen på DVD, som Studio S Entertainment sponsrat bloggen med. Vinnarna av denna tävling är: Martin Persson, Sanna Andersson, Patrick Remes och Christian Sjöblom. Stort grattis!
 
Ni som inte vann kan fortfarande köpa filmen för en väldigt  överkomlig peng på bland annat Discshop, Ginza, CDON och Kvarnvideo.
Barbara Crampton - Bernard Herrmann - Beyond Re-Animator - Brian Yuzna - Bride of Re-Animator - Dennis Paoli - Empire Pictures - H.P. Lovecraft - Herbert West - Herbert West - Reanimator - Jeffrey Combs - Kultfilm - Morbid - Re-Animator - Richard Band - Stuart Gordon - William Norris