Nya Shaft - Can I dig it?

 
Bilden ovan ger mig gåshud. Richard Roundtree i en långrock igen spelandes mannen som är en sexmaskin åt alla kvinnor, mannen som skulle riskera sitt liv för sin broder, den coolaste jäveln av dom alla - John Shaft! Bilden är tagen från den nya filmen i Shaft-franchisen, som började spelas in tidigare i februari. Jag har länge tänkt skriva mina tankar om den nya rullen och nu när bilden ovan släppts känner jag att jag inte längre kan skjuta på det.
 
Y'all ready?
 
En ny Shaft har varit i planeringsstadiet i många år nu. När projektet såg ut att börja röra på sig på allvar gick rättighetsinnehavarna New Line Cinema ut och sa att det skulle göras en remake som skulle bli mer av en komedi, vilket möttes av en hel del kritik. Sen hörde vi inget mer på ett bra tag. Förra året tillsattes regissören Tim Story och filmen fick den hemska titeln Son of Shaft. Det är Samuel L. Jacksons Shaft, brorson till Roundtrees Shaft, vars son, spelad av Jessie T. Usher ska hänga med pappa och pappas farbror på farliga uppdrag. Borde inte titeln således vara Son of Nephew of Shaft? Antar att det inte var catchigt nog.
 
 
Story berättade att det skulle bli antingen en actionkomedi eller en komediaction, vilken faktor som skulle väga tyngst var han inte riktigt säker på. Just det är vad som gör mig jävligt orolig. Alla filmer i franchisen har hittills varit seriösa med viss humor i, jag vill absolut inte att det blir en fars med en massa gammal gubbe-skämt och annat trams på karaktärernas bekostnad. Roundtree och Jackson borde inte komma tillbaka i sina roller efter 19 års frånvaro bara för att användas i något som inte reflekterar anledningen till att det blev en franchise från första början, som hittills gett oss fyra filmer och en TV-serie samt gjort karaktären till en kultikon, blaxploitationgenrens största. Shaft är synonymt med coolhet, ta inte det ifrån honom.
 
You're daaaaamn right!
 
Så, valde dom att köra Son of...-vinkeln för att filmen från 2000 blev en så stor succé, var så jävla bra, uppnått kultstatus och numera är en film man bara måste ha sett? Nej, åldersgruppen filmen först och främst kommer rikta sig mot lär antingen inte ha sett den eller minnas den särskilt väl. Det blev en Son of... för att dom skulle ha en ursäkt att lägga till Jackson i rollistan eftersom han är ett av Hollywoods mest välbekanta ansikten med sitt snitt på 23 filmer om året och alla filmer i Marvel Cinematic Universe han varit med i. Billigt gjort, men det innebar ju även att dom ringde in Roundtree för en ny runda, så jag ska väl egentligen bara hålla käft och se nöjd ut.
 
You're daaaaamn right again, sonny!
 
Jag höll länge tummarna för en redig reboot av franchisen med helt nya ansikten - och då är jag den som oftast är negativt inställd till remakes och reboots. Det är sällan dom toppar eller ens kommer i närheten av originalen, som i många fall inte ens behöver göras om. Vissa saker ska man helt enkelt ge fan i. Shaft är dock en helt annan femma för mig. Jag har länge tyckt att varje generation förtjänar sin egna Shaft, precis som James Bond-filmerna anser jag att Shaft borde byta skådespelare med jämna mellanrum, medan karaktären fortsätter sina äventyr utan att man behöver göra om origin storyn.
 
Så har det inte riktigt blivit och kommer nog heller aldrig bli nu när vi får en tredje Shaft från samma blodlinje som delar rampljuset med de två äldre Shaft. Jag är helt OK med det och så länge den nya filmen inte blir för lättsam med mycket humor, framförallt på gubbarnas bekostnad, well, I can dig it.
 
Any questions?
Blaxploitation - James Bond - Jessie T. Usher - Marvel - Marvel Cinematic Universe - New Line Cinema - Reboot - Remake - Richard Roundtree - Samuel L. Jackson - Shaft - Son of Shaft - Tim Story