Double Impact (1991)

 
Genre: Action
Regi: Sheldon Lettich
Manus: Sheldon Lettich, Jean-Claude Van Damme
Producent: Jean-Claude Van Damme, Ashok Amritraj, Paul Michael Glaser
Land: USA
 
Nyfödda tvillingarna Chad och Alex kommer bort från varandra efter att deras föräldrar blivit mördade, men yttre omständigheter gör att dom möts igen 25 år senare för att hämna deras föräldrars mord.
 
Två Jean-Claude Van Damme - i en och samma film?! Beam me up, God!
 
 
Berättelsen om ett ungt tvillingpar som kommer ifrån varandra för att senare i livet återförenas var inget nytt under solen, inte ens när Double Impact kom ut 1991. Att Sheldon Lettich och Van Damme tog konceptet och gjorde det till en actionfilm är ju snudd på genialt. Här spelar han Chad, en känslig kille som äger en framgångsrik karatestudio tillsammans med Frank, som var livvakt åt tvillingarnas föräldrar och därför gjorde ett vettigt val att byta karriär. Han spelar också Alex, en no-nonsense brottsling som säljer stulna bilar och Gud vet vad i Hong Kong.
 
Eftersom Van Damme är en tvilling kort behövde man ju ge dom något för att kunna separera dom åt, utseendemässigt. Det där gapet i hans högra ögonbryn verkar dom ha försökt dölja på Chad, dock fick båda ha kvar den där kända bulan på högersidan av pannan, förmodligen var den svårare att dölja. Lättast att känna igen dom är dock genom frisyren, då Alex kör med den sliskiga bakåtslickat-frillan och sportar ofta en cigarr i käften, thusly:
 
 
Det lurar dock inte Chad första gången dom träffas, cuz he be like Daaaaamme!
 
 
Jag måste säga att jag imponeras över hur snabbt Van Damme förbättrade sitt skådespelande på så kort tid. Här är han inte i JCVD-klass på långa vägar, men att kunna spela två helt olika karaktärer så trovärdigt bara tre år efter huvudrollsdebuten i Bloodsport är bra gjort. Deras meningsutbyten är väldigt underhållande, speciellt i början när dom inte alls kommer bra överens. Favoriten är efter att dom slagits (klart Van Damme slåss mot Van Damme i filmen!) och den typiskt bryska och nu berusade Alex utbrister: "Maybe I'm drunk. Tomorrow I'll be sober, but he'll always be a faggot!"
 
Frank spelas av Leone-ansiktet Geoffrey Lewis och Bolo Yeung (Chong Li i Bloodsport) är tillbaka som bossens högra hand och har ett häftigt ärr för att göra honom ännu mer skräckinjagande, som om det behövdes. Den sexfaldiga Ms. Olympia-vinnaren Corinna Everson spelar bossens... vänstra(?) hand, så att båda bröderna får en cool, stark motståndare i slutet av filmen att slå och bli slagen av.
 
 
Det går lättast att beskriva filmen med ett ord - Kul! Det här var den första filmen Van Damme fick göra med en lite högre budget (15 miljoner dollar), en summa Lettich förvaltade bra och skapade snygga actionsekvenser på exotiska inspelningsplatser och ger oss Van Dammage så det räcker och blir över. Lägg därtill humorn och snygg koreografi till fajterna så har vi en riktig vinnare. I min mening den bästa film Lettich regisserat och en av Van Dammes absolut bästa filmer.
 
Betyg:
 
Action - Ashok Amritraj - Bloodsport - Bolo Yeung - Chong Li - Corinna Everson - Double Impact - Geoffrey Lewis - Hong Kong - JCVD - Jean-Claude Van Damme - Paul Michael Glaser - Sheldon Lettich - Van Damme