Mulan (2020)

©Disney
 
Genre: Action/Drama
Regi: Niki Caro
Manus: Rick Jaffa m.fl
Producent: Chris Bender m.fl
Land: USA, Hong Kong, Kanada
 
När Kinas kejsare skickar ut en order att en man från varje familj måste tjänstgöra i den kejserliga armén för att bekämpa ett anfall som hotar Kina, tar Hua Mulan, den äldsta dottern till en stor krigare, sin åldrande fars plats. Utklädd till man under namnet Hua Jun blir hon prövad till det yttersta. Det är en episk resa som kommer förvandla Mulan till en av de största kinesiska krigarna någonsin och ge henne en hel nations respekt? och en fars stolthet.
 
En film med Jet Li, Donnie Yen och bortglömde Jason Scott Lee (Dragon: The Bruce Lee Story och Mowgli i Disneys filmatisering av Djungelboken) bland huvudrollerna?! Låter ju alldeles underbart! Men, är filmen verkligen det?
 
 
Nu får ju såklart inte de tre herrarna stå i centrum, utan får ge utrymme till filmens huvudrollsinnehavare, Liu Yifei, och karaktären hon spelar som dessutom är namnet på filmen, Mulan. FIlmen har fått mycket kritik sedan den släpptes, mycket kanske eftersom den animerade filmen är väldigt populär bland Disneys fanskara. Turligen har jag aldrig sett den animerade versionen, TROTS att Eddie Murphy gör en av rösterna, så jag slapp sitta och jämföra hela filmen.
 
 
Rent visuellt är Mulan är snygg film, den är också rolig, smått rörande ibland och innehar gott om action. Att se kvinnor ge folk på käften i film lyckas nästan göra filmen sevärd i mina ögon, och även om Yifei inte är en Pam Grier eller Meiko Kaji diggar jag henne i rollen som Mulan. Värd att se!
 
Betyg: