Mina 10 favoritsläpp på Blu-ray 2017

 
2017 var ett riktigt bra år för film på formatet Blu-ray, så en noga genomtänkt lista över mina 10 absoluta favoritsläpp tyckte jag var ett bra sätt att avrunda året på. Vi börjar längst ner i listan och jobbar oss uppåt till det som blev årets största favorit:
 
10. Blackenstein  (Severin Films)
 
 
Man blir glad i själen när ett bolag som Severin Films tar en sån här film, mer känd för dess namn än några direkta kvaliteter och faktiskt ger den en värdig release med både bra bild och nyproducerat extramaterial.
 
9. Bring Me the Head of Alfredo Garcia (Arrow Video)
 
 
En helt galet fullspäckad utgåva med över ett dussin timmar extramaterial till en av Sam Peckinpahs bästa filmer.
 
8. Drunken Master (Eureka Entertainment)
 
 
Den banbrytande kung Fu komedin som gjorde Jackie Chan till Hong Kongs största stjärna fick en värdig utgåva, något många av hans andra filmer inte fått hittills. Bra bild, gott om extramaterial, valet mellan tre olika dubbningar (kantonesiska, mandarin, engelska) och en fet booklet.
 
7. Don't Torture a Duckling (Arrow Video)
 
 
Lucio Fulcis bästa giallo i en fin utgåva med intressant extramaterial där experter inom genren pratar om filmens arv. Dessutom slår aldrig Barbara Bouchet i HD fel, mamma mia!
 
6. Raising Cain (Arrow Video)
 
 
Toppenfilm med John Lithgow i högform, man får både originalversionen och en fanmade director's cut, godkänd av Brian De Palma, plus en mängd extramaterial och en sjuhelvetes vacker slipcover med kanske Arrows snyggaste artwork hittills på.
 
5. Brain Damage (Arrow Video)
 
 
Frank Henenlotters helskruvade film med gott om extramaterial och snyggt slipcover. Beställde man den tillräckligt tidigt direkt från Arrows hemsida fick man dessutom en snygg, limiterad pin på köpet.
 
4. Original Gangstas (Kino Lorber)
 
 
En throwback till blaxploitationgenren med ikonerna Fred "The Hammer" Williamson, Jim Brown, Pam Grier och Richard Roundtree i några av rollerna. Inkluderar ett kommentarspår med regissören Larry Cohen.
 
3. The Hidden (Warner Archive Collection)
 
 
Det känns som om jag väntade en evighet på att den här filmen skulle släppas på Blu-ray, trots att jag introducerades till den för bara två år sedan. Helt klart en ny favorit från årtiondet då film var som bäst. Kommer nöta sönder skivan de kommande åren.
 
2. Never Too Young to Die (Shout! Factory)
 
 
Med nyckelord som action, 80-talet och Vanity är det inte konstigt att det här får räknas som årets mest välkomna (och oväntade) release. Tidigare hade den enbart funnits på VHS, Laserdisc och en sedan länge utgången tysk DVD med risig bild, som jag dessutom misstänker är en bootleg. Så här glad blev jag när nyheten om dess release nådde mig. När den väl beställdes använde jag expressfrakt från Amazon för att få den så snabbt som möjligt.
 
1. John Carpenter's The Thing (Arrow Video)
 
 
Kanske ingen större överraskning för er som följt bloggen ett tag att denna tar förstaplatsen. En av mina favoritregissörers kanske bästa film i ny 4K restauration, massvis med extramaterial, snyggt omslag och förpackning med en liten bok, en poster och 8 st reproduktionslobbykort som bonus. Mer John Carpenter tack, Arrow!
 
Det var mina favoriter för i år. Värt att notera är att Arrow Video stod för inte mindre än hälften av alla filmer på listan. Jag vill passa på att lyfta fram 88 Films, som är ett av mina favoritbolag med ett riktigt bra år bakom sig. Tyvärr hamnade inte ett enda av deras släpp på listan, även om det varit väldigt nära med filmer som The Flying Guillotine, The Mighty Peking Man och The House on Sorority Row.
 
Jag håller tummarna för att 2018 blir ett minst lika bra år för Blu-ray.
88 Films - Amazon - Arrow Video - Barbara Bouchet - Blackenstein - Blaxploitation - Brain Damage - Brian De Palma - Bring Me the Head of Alfredo Garcia - Don't Torture a Duckling - Drunken Master - Eureka Entertainment - Frank Henenlotter - Fred "The Hammer" Williamson - Fred Williamson - Hong Kong - Jackie Chan - Jim Brown - John Carpenter - John Lithgow - Kino Lorber - Larry Cohen - Laserdisc - Lucio Fulci - Never Too Young to Die - Original Gangstas - Pam Grier - Raising Cain - Richard Roundtree - Sam Peckinpah - Severin Films - Shout! Factory - The Flying Guillotine - The Hidden - The House on Sorority Row - The Mighty Peking Man - The Thing - Vanity - Warner Archive Collection