Doctor Sleep (2019)

 
Genre: Skräck
Regi: Mike Flanagan
Manus: Mike Flanagan
Producent: Jon Berg, Trevor Macy
Land: USA
 
Uppföljaren till The Shining, med fokus på Dan Torrance i vuxen ålder.
 
Inte helt oväntat börjar filmen med en referens till första delen i form av det kända ledmotivet som fått en liten uppdatering. Undrar om vi får fler vinkningar till Stanley Kubricks mästerverk från 1980 senare i filmen?
 
 
Jodå, det är en hel del vinkningar, men då jag inte läst boken vet jag inte om det är filmskaparnas försök att vara finurliga eller om man bara följer boken väldigt noga. Vissa känner man dock bara är för fansens skull, som när Danny återvänder till Overlook Hotel och ser genom dörren hans pappa haft sönder med en yxa, ni vet, "Heeeere's Johnny!"?
 
 
Till skillnad från de två filmatiseringarna av Stephen Kings IT har man gett fan i att enbart satsa på att skrämma publiken med jump-scares. Visst får vi såna lite här och var, men precis som föregångaren är filmen mer creepy än något annat (och ja, badkarskärringen dyker upp även här och skrämmer skiten ur en ny generation...)
 
 
Jag tycker att man hittat bra ersättarskådisar till tillbakablicks-scenerna samt till scenerna då Dan pratar med Dick Hallorann. Carl Lumbly som tar över rollen Scatman Crothers hade i första delen är riktigt jävla vass i rollen. Likheten är slående ibland, han har till och med ordnat med den hängande underläppen i vissa scener!
 
 
Doctor Sleep är en helt OK film, men känns aningen för lång och som många av Stephen Kings verk går man ibland för långt med fantasin.
 
Betyg:
 
Carl Lumbly - Dan Torrance - Mike Flanagan - Scatman Crothers - Stanley Kubrick - Stephen King - The Shining
Sofia

Ja, det var det som var lite kul med boken -- att King inte bara hade med delar från sin egen förlaga, utan också sådant som bara fanns i Kubricks film. Jag tyckte också att det funkade bra med ersättningsskådisar. Hellre det är plastig CGI.

Som du också säger, helt ok, och med tanke på min förväntan på King-filmatiseringar är det mer än ok ;)

filmitch

Jädrigt bra rulle det här - jag såg directors cut som var tre timmar och den kändes inte alls seg. Avsevärt bättre än boken