Joker (2019)

 
Genre: Crime/Drama/Thriller
Regi: Todd Phillips
Manus: Todd Phillips Scott Silver
Producent: Todd Phillips, Bradley Cooper
Land: USA
 
Berättelsen om Jokern - som ni aldrig sett karaktären tidigare.
 
Minns ni hypen till Heath Ledgers Joker när The Dark Knight kom 2008? Jag gör det. Un-fucking-precedented. Fram till nu, för Joaquin Phoenix prestation har möjligen hypats upp ännu mer - och han behövde inte ens dö för att det skulle hända.
 
 
Jag var nog inte helt beredd på hur mycket tid man skulle lägga på den psykologiska biten i filmen och att det skulle vara en drama-thriller mer än något annat. Det är något positivt, dock, för någon jävla serietidningsfilm ville jag ändå inte se.
 
Joaquin Phoenix är precis som hypen indikerar riktigt bra i huvudrollen som Arthur Fleck, AKA Jokern, men att jämföra honom med Ledgers version är meningslöst då det är helt olika sorts filmer och tolkningar av rollen. Phoenix är i princip med i varenda scen i filmen och bär den helt själv, men får uppbackning av Robert De Niro, som har en liten roll som lateshow-värden Murray Franklin.
 
 
Hur bra Phoenix än är har filmen lika mycket att tacka filmfotografen Lawrence Sher för. Det gråa, dystra och rent ut sagt skitiga utseendet av Gotham, en stad som plågas av hög kriminalitet och ren misär för stora delar av befolkningen för genast tankarna till filmer som Taxi Driver och Death Wish. Det skulle inte förvåna mig om han kammar hem en Oscar inatt för sin insats här.
 
Det är väldigt uppfriskande att man valt att ha mental ohälsa som filmens huvudtema, och jag gillar kängan man ger systemet som ofta inte gör tillräckligt för folk som lider på grund av sitt mentala tillstånd och är i behov av hjälp.
 
 
Joker är en välgjord film på alla sätt och vis, men får svårt att leva upp till den galna hypen. Att den spelade in över en miljard dollar med tanke på temat är lite underligt, men det hjälpte säkert med alla skitnödiga artiklar och recensioner som klagade över våldet i den, som för övrigt var väldigt tamt. Sevärd!
 
Betyg:
 
Arthur Fleck - Bradley Cooper - Death Wish - Gotham - Heath Ledger - Joaquin Phoenix - Jokern - Lawrence Sher - Robert De Niro - Taxi Driver - The Dark Knight - Todd Phillips
Sofia

Mja, jag skulle inte alls hålla med om att våldet är tamt. Det är inte så stadigt förekommande men på en rimlig nivå med tanke på filmens mer dramatiska tema. Även den detaljen förstärker intrycket att detta inte är en superskurksfilm.

Så du missunnar Deakins hans vinst? ;)

Svar: Jag har väl sett för mycket italiensk film, kanske... Har inte sett 1917 än, så kan inte svara på det tyvärr.
Pappa Älskar Film