Blaxploitation Cinema - The Essential Reference Guide (2008)

 
Josiah Howards facklitterära bok som avhandlar blaxploitationgenren.
 
Titeln på boken är inte på något sätt missvisande, en essentiell referensguide om ämnet är det som utlovats och är precis det vi läsare får. Boken är uppdelad i fyra delar, som jag nu tänker gå igenom.
 
Historik
 
Här tar Josiah Howard med oss på blaxploitationfilmens fulla resa, från dess början till slutet. Det är en ganska kort, men händelserik och mycket intressant resa som utspelar sig under hela 70-talet. Eftersom det bara är 10 år av historia finns det inte hur mycket som helst att skriva om ur ett historiskt perspektiv. så visst önskar man att sidorna var fler. I kapitlet får vi dock veta det mesta, om inte allt vi behöver om den kortlivade men mycket viktiga blaxploitationfilmens uppgång och fall. Denna genre kom att ändra Hollywood för all framtid och banade vägen för afroamerikaner att representeras på film i en mycket större utsträckning än tidigare.
 
 
Intervjuer
 
I den här delen följer 10 stycken intervjuer Howard anordnat med regissörer som gjort ett märkvärdigt avstamp i genren. De som intervjuas är:
 
Paul Bogart (Halls of Anger, Skin Game, Mr. Ricco)
Matt Cimber (The Black Six, The Candy Tangerine Man, Lady Cocoa)
Larry Cohen (Black Caesar, Hell Up in Harlem)
Robert A. Endelson (Fight for Your Life)
Jamaa Fanaka (Welcome Home Brother Charles, Emma Mae, Penitentiary)
Jack Hill (The Big Doll House, The Big Bird Cage, Coffy, Foxy Brown)
Jonathan Kaplan (The Slams, Truck Turner)
Arthur Marks (Detroit 9000, Bucktown, Friday Foster, Monkey Hustle, J.D.'s Revenge)
Cirio H. Santiago (TNT Jackson, Ebony, Ivory & Jade, The Muthers, Death Force)
Don Schain (Ginger, A Place Called Today)
 
Mest noterbara och intressanta är intervjuerna med Jack Hill, Larry Cohen och Roger Cormans gamla vapendragare Cirio H. Santiago. Samtliga intervjuer är några sidor långa, vilket kan kännas lite kort, men Howard ställer de mest relevanta frågorna sett till deras involvering i genren och har ett par standardfrågor han återanvänder till dom flesta av regissörerna, bland annat om dom bevittnat eller upplevt någon form av rasism under sin tid i Hollywood. Intressant att läsa är också att flera regissörer vägrade intervjuas till boken för att dom tar illa upp av faktumet att deras filmer kallas för blaxploitation, en benämning dom inte vill veta av.
 
 
Artwork
 
Här får vi hela 31 sidor med vackra färgbilder på framförallt posters men också och från scener ur filmerna. Jag måste bläddrat igenom dessa sidor ett dussintal gånger, något jag aldrig kommer tröttna på att göra. Posters var verkligen som bäst under 70- och 80-talet!
 
 
Recensioner
 
Här finns samtliga, alltså samtliga blaxploitationfilmer recenserade i alfabetisk ordning, vi snackar över 270 stycken! Josiah Howard har även valt att inkludera ett antal filmer som kanske inte är tvättäkta blaxploitation, men som innehar några av dess viktigaste ingredienser och är gjorda under samma period, samt marknadsfördes delvis till den afroamerikanska befolkningen. Det blir därför en allomfattande guide till alla filmer du kan tänka dig med en koppling till genren. Här kan man få tips på vad man bör se och vad man kan skippa (om man inte ska försöka sig på att se allt, som jag), läsa om sina personliga favoriter och bottennapp. Dessutom står filmernas tagline, produktionsår, regissör, huvudrollsinnehavare, distributör, åldersgräns samt längd också listade.
 
Det är dessa sidor som är mest slitna i mitt exemplar då jag alltid tar fram boken ur bokhyllan så fort jag sett en ny (för mig) blaxploitationfilm och vill läsa vad Howard har tyckt till om den, ifall vi delar åsikter eller inte. Det är flera gånger vi inte riktigt varit överens om filmer, så det är kul att läsa vad han tycker om vissa av mina personliga favoriter och dom jag inte gillar alls. Det tydligaste exemplet där vi inte alls är på samma sida gäller uppföljaren till Black Caesar, Larry Cohens Hell Up in Harlem. Det är förmodligen den mest underhållande blaxploitationfilmen jag sett - Howard är inte nådig i sin kritik av den (agree to disagree, Josiah!)
 
 
Det enda jag känner saknas som skulle gjort boken snäppet bättre är intervjuer med några prominenta skådespelare i genren, men varför det inte blev så förklaras i min intervju med författaren. Har man ett intresse för blaxploitation eller filmhistorik överhuvudtaget är den här boken ett måste i samlingen, det är inte ett dugg förvånande att den är required reading i flertalet universitet och filmskolor i USA samt är uppe i sin fjärde upplaga  Även om tillvägagångssättet varit att skriva boken som en akademiker är passionen författaren har för genren påtaglig, det är nästintill oundvikligt i ett sånt här omfattande projekt. Josiah Howard har klämt in så mycket information han kunnat för att ge oss den ultimata litterära och visuella guiden till blaxploitation.
 
Betyg:
 
 
Blaxploitation Cinema - The Essential Reference Guide går att köpa på Bokus, AdlibrisAmazon och Fab Press.
A Place Called Today - Adlibris - Amazon - Arthur Marks - Black Caesar - Blaxploitation - Blaxploitation Cinema - The Essential Reference Guide - Bokus - Bucktown - Cirio H. Santiago - Coffy - Death Force - Detroit 9000 - Don Schain - Ebony, Ivory & Jane - Emma Mae - Fab Press - Fight for Your Life - Foxy Brown - Friday Foster - Ginger - Halls of Anger - Hell Up in Harlem - J.D.'s Revenge - Jack Hill - Jamaa Fanaka - Jonathan Kaplan - Josiah Howard - Lady Cocoa - Larry Cohen - Matt Cimber - Monkey Hustle - Mr. Ricco - Paul Bogart - Penitentiary - Robert A. Endelson - Roger Corman - Skin Game - TNT Jackson - The Big Bird Cage - The Big Doll House - The Black Six - The Candy Tangerine Man - The Muthers - The Slams - Truck Turner - Welcome Home Brother Charles