Fars dag-special - Three Men and a Little Lady (1990)

 
Genre: Komedi
Regi: Emile Ardolino
Manus: Charlie Peters
Producent: Robert W. Cort, Ted Field
Land: USA
 
Efter att ha levt fem år tillsammans bestämmer sig Sylvia för att ta dottern och flytta till England med sin nya kärlek, som hon ska gifta sig med. Pappan Jack och bonuspapporna Peter och Michael beger sig till England för att närvara på bröllopet, men upptäcker snart att allt inte står rätt till i Sylvia och dottern Marys nya liv.
 
Three Men and a Baby blev Hollywoods största kassako år 1987 med hela 167 miljoner dollar i inhemska intäkter, klart en uppföljare skulle komma! Under de tre åren det tog för uppföljaren att komma hade Tom Selleck slutat dominera TV-rutan som Thomas Magnum i Magnum, P.I. och Steve Guttenberg hade lagt uniformen han hade på sig som Carey Mahoney i Polisskolan-filmerna på hyllan. Ted Danson var dock fortfarande TV-rutans kåtaste bartender Sam Malone i Cheers.
 
 
Tro fan att denna precis som originalet börjar med ett montage till lite catchig musik. Inte riktigt lika tidstypiskt (80-talet var ju över), men tages tacksamt emot ändå! Under montaget får vi se den udda familjen på tre pappor, en mamma och en dotter flytta från ungkarlslyan till ett nytt ställe där man förmodligen kan gå säkert utan att behöva en ultraviolett-lampa för att veta var man säkert kan sitta eller vila huvudet. Montaget stannar när det gått fem år sedan händelserna i första filmen. Dom är en väl fungerande familj med full koll på läget och finns alltid där för Mary.

Sen händer en liten grej som ställer till det lite, mamma Sylvia börjar då tveka på om arrangemanget verkligen är det bästa för alla och helt plötsligt är det perfekta livet dom skapat i fara. Till slut bestämmer sig Sylvia för att tacka ja till ett erbjudande om giftermål från en man vid namn Edward, med en liten hake - det nya giftermålet innebär att hon och sin man tar sitt pick och pack och flyttar till England för att starta sina nya liv. Som en del av detta pick och pack ingår Mary.
 
 
Nu var inte Sylvia jättesympatisk det lilla vi fick se av henne i första filmen när hon dumpat dottern vid grabbarnas dörr och lämnat allt ansvar åt dom för att sedan komma tillbaka med avsikten att ta ifrån dom henne för evigt, men här blir jag snudd på förbannad. OK att man finner kärleken och vill gifta sig samt flytta till eget med sin nya man, men att ta dottern ifrån fadern och flytta tusentals mil ifrån honom - utan att ens prata med honom om det först? You BITCH! Så gör man fan bara inte.
 
Man har inte gjort det svårt för tittarna att bestämma sig vilken sida man står på. I ena hörnet har vi de tre utmärkta papporna Jack, Peter och Michael som gör allt för Mary, inklusive att rappa henne till sömns (eftersom hip-hop var som störst i början av 90-talet dög det inte längre med en klassisk doo-wop av Goodnite, Sweetheart, Goodnite till skillnad från originalet). I andra hörnet har vi hennes stela, brittiska make som inte verkar kunna något om barn, hennes stela brittiska mamma som pushar henne bort från männen och det rent allmänt stela och gråa England. Kom igen, vad hade du själv valt?
 
 
Mitt i allt det här visar det sig också att Peter och Sylvia har fattat tyckte för varandra, ingen av parterna vet om den andre känner likadant, men något hänger där i luften. Ni vet var det här leder - det blir inget jävla äktenskap mellan Sylvia och Edward om grabbarna får säga sitt. Peter och Michael åker till England för att senare få sällskap av Jack som spelat in en film i Brasilien. Väl där blir farhågorna bekräftade när det framkommer att Edward vill skicka Mary till internatskola. Det kan du ju fett glömma, you twat!
 
Nu ska det ses till att stoppa bröllopet, helst i allra sista sekund vid altaret genom att Peter berättar hur han känner, men inte före vi får lite brittisk hjälp med humorn i form av en senil butler och en hysteriskt rolig Fiona Shaw i rollen som internatskoledirektören Miss Lomax, som blir helt till sig av blotta närvaron av Peter och hans mäktiga mustasch.
 
 
Three Men and a Little Lady är några snäpp sämre än originalet, så är det nästan alltid med uppföljare till komedifilmer där allt stämde från början. Fish-out-of-water humorn som gjorde den första så lyckad, där tre ungkarlar utan någon erfarenhet av faderskap helt plötsligt fick ta hand om ett spädbarn har här mestadels bytts ut mot humor av den sorten som återfinns i romantiska komedier. Med det sagt är kemin mellan huvudrollsinnehavarna fortfarande där och hjälper filmen leverera tillräckligt med skratt och feelgoodmys för att få ett godkänt betyg.
 
Betyg:
 
 
Glad fars dag till alla pappor i Sverige som finns där för era barn!
 
Carey Mahoney - Cheers - Emile Ardolino - Goodnite, Sweetheart, Goodnite - Magnum, P.I. - Polisskolan - Robert W. Cort - Steve Guttenberg - Ted Danson - Ted Field - Thomas Magnum - Three Men and a Baby - Three Men and a Little Lady - Tom Selleck
Sofia

Grattis på fars dag! Just den här uppföljaren har jag aldrig funnit särskilt mycket nöje i. Som du skriver, övertydligheten i hur allt brittiskt är ont och barnahatande stör mig för mycket :)

Svar: Tack!
Pappa Älskar Film