Sidneys stora år

 
Nej, inte 1967. Jag pratar om detta år, 2018. Sidney Poitiers filmografi var länge dåligt representerad på Blu-ray formatet, men det har blivit betydligt bättre på senare år. 2018 får nog räknas som det bästa hittills, och än har bara lite drygt halva året gått. Hittills har dessa filmer släppts:

No Way Out (1950) - Eureka Entertainment
 
 
Det här var Poitiers blott andra film och den första han hade en stor roll i.
 
The Defiant Ones (1958) - Eureka Entertainment
 
 
Det ska ta mycket till för att den här inte ska hamna på min topplista över årets tio bästa släpp på Blu-ray. The Defiant Ones var den första filmen Poitier blev Oscarsnominerad för, även Tony Curtis fick en nominering, sin enda i karriären. Ingen av dom vann, men det är en intressant fotnoti båda herrarnas filmografi. Det är en film som många andra hämtat inspiration från. Bland dessa finns Women in Prison-filmen Black Mama, White Mama med Pam Grier och Margaret Markov, The Chain med Gary Busey och Luca Bercovici, sen finns även remaken med Carl Weathers och Robert Urich i huvudrollerna m.fl.
 
A Raisin in the Sun (1961) - The Criterion Collection
 
 
Såja! Äntligen lite kärlek till Sidney från det mest filmsnobbiga bolaget på marknaden. En av hans mest kritikerrosade filmer och en rollinsats han fick en Golden Globe-nominering för.
 
For love of Ivy (1968) - Kino Lorber
 
 
En romantisk komedi och den enda film i karriären han skrev storyn till.
 
The Wilby Conspiracy (1975) - Kino Lorber
 
 
Sidney Poitier och Michael Caine i flykt från sydafrikanska polisen!
 
To Sir, With Love 2 (1996) - Via Vision Entertainment
 
 
Smått överraskad, men jävligt glad över det här släppet. Uppföljaren till klassikern från 1967, gjord 29 år senare och nu i form av en TV-film som sändes på kanalen CBS. Det är Australien som ordnat så att vi får denna på Blu-ray. Mycket tacksamt!
 
Mandela and de Klerk (1997) - CBS Films
 
 
Poitier och Caine återförenas och spelar Nelson Mandela och F.W. de Klerk. Även detta är en TV-film (båda fick en Emmy-nominering för sina insatser) och helt oväntat att den får ett släpp på Blu-ray, men precis som To Sir, With Love 2 är det mycket välkommet.
 
Det var alla Blu-ray filmer med Sidney Poitier vi hittills fått i år och förhoppningsvis tillkommer några fler innan året är över. Högst upp på min önskelista är de tre komedier han regisserade och hade huvudrollen i tillsammans med Bill Cosby, men med tanke på den sistnämndas... juridiska problem nöjer jag mig med att hålla tummarna, inte andan.
 
A Raisin in the Sun - Bill Cosby - Black Mama, White Mama - Carl Weathers - Criterion - Eureka Entertainment - For Love of Ivy - Gary Busey - Golden Globe - Kino Lorber - Luca Bercovici - Mandela and de Klerk - Margaret Markov - Michael Caine - No Way Out - Pam Grier - Robert Urich - Sidney Poitier - The Chain - The Criterion Collection - The Defiant Ones - The Wilby Conspiracy - To Sir, WIth Love - To Sir, With Love 2 - Tony Curtis - Via Vision Entertainment - Women in Prison