Lone Wolf and Cub - The Complete Collection

 
Idag tänkte jag ge er en närmare till på The Criterion Collections släpp av Lone Wolf and Cub - The Complete Collection, som jag tidigare skrivit om här på bloggen. Samlingen innehåller samtliga sex filmer i filmserien, som är baserad på en populär manga. Tillkommer gör även den mycket kända Shogun Assassin, där amerikanarna använt delar av den första filmen och klippt ihop det med den andra filmen, dubbat om filmen till engelska och gett den ett nytt soundtrack. Filmen distribuerades av Roger Cormans New World Pictures och blev en stor hit när den spelades på grindhouse biografer runtom i USA. Det är tack vare Shogun Assassin som de flesta amerikaner känner till Itto Ogami och lilla sonen Daigoro.
 
Vi blir på sedvanligt vis bortskämda av Criterion när det kommer till extramaterialet. Vi får en intervju med Kazuo Koike, författaren till mangaserien samt manusförfattaren till fem av filmerna, en dokumentär från 2005 om skapandet av serien, en intervju med svärdexperten Sensei Yoshimitsu Katsuse där han demonstrerar den riktiga Suio-ryu svärdstekniken som inspirerade det vi kan se i mangan och filmerna, en intervju med Kazuma Nozawa som skrivit en biografi om Kenji Misumi som regisserade fyra av de sex filmerna, en dokumentär från 1937 om skapandet av samurajsvärd, trailers samt en booklet.
 
 
Allt är uppdelat på tre skivor. De första två skivorna innehåller tre filmer vardera medan den tredje skivan innehåller Shogun Assassin och allt extramaterial. Skivorna och bookleten är förpackade inuti en digipak med nya, snygga illustrationer.
 
 
Coolast av allt och något många förmodligen inte känner till är att Criterion tagit steget längre för att göra denna release till något alldeles extra genom att gömma en liten bonus i ryggen på det yttre papphöljet. För att komma åt det måste man vika upp den enligt bilden nedan:
 
 
Vad som ligger inuti? En planritning som visar hur du kan bygga din alldeles egna barnvagn gjord av trä, komplett med avtagbara handtag som blir till svärd med trycket av en knapp och var du förvarar maskingevären!
 
 
Det måste vara det mest fyndiga och fanvänliga jag varit sett på väldigt länge. Som en hemsk skådespelare en gång sade i en hemskt usel film - I live for this shit!
 
Jag är långt ifrån en expert när det kommer till ljud och bild, men jag är jättenöjd med kvaliteten på båda delarna till samtliga sju filmer. Till skillnad från de flesta andra bolag gör Criterion sina egna transfers och det är standarden på dom som gör att Criterion är så högt ansedda av filmsamlare. Blu-ray.com gav utgåvan ett mycket högt betyg på bild, ljud och extramaterialet som erbjuds.
 
Jag har nämnt det tidigare men det är värt att nämna igen: årets bästa filmköp!
Blu-ray.com - Criterion - Grindhouse - Kazuo Koike - Kenji Misumi - Lone Wolf and Cub - Manga - New World Pictures - Roger Corman - Sensei Yoshimitsu Katsuse - Shogun Assassin - Suio-ryu - The Criterion Collection - Tomisaburo Wakayama